Η Nike μήνυσε τη MSCHF, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για τα τουλάχιστον αμφιλεγόμενα παπούτσια που κυκλοφόρησε και περιέχουν σταγόνα ανθρώπινου αίματος στις σόλες τους.

Τα Satan Shoes πωλούνται έναντι 1.018 δολαρίων και περιέχουν πεντάλφα και έναν αναποδογυρισμένο σταυρό.

Η Nike προχώρησε στη μήνυση επειδή τα παπούτσια βασίζονται σε ένα δικό της ζευγάρι, τα Nike Air Max 97, και ο κολοσσός δεν έδωσε ποτέ άδεια στη MSCHF για τη χρήση τους.

Η MSCHF έβγαλε στην αγορά 666 ζευγάρια τη Δευτέρα, σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X, και δήλωσε πως πουλήθηκαν όλα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Τα παπούτσια εμφανίστηκαν στο νέο τραγούδι του ράπερ «Montero» (Call Me By Your Name), το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή στο YouTube. Τα φορά ο Lil Nas X στο βιντεοκλίπ.

Τα Satan Shoes παραπέμπουν μάλιστα στην Αγία Γραφή και ειδικότερα στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο 10-18: «Εἶπε δὲ αὐτοῖς· ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα».

Στη χαρακτηριστική φυσαλίδα της Nike μέσα στην αερόσολα περιέχονται 60 κυβικά εκατοστά κόκκινης μπογιάς και μία σταγόνα πραγματικού ανθρώπινου αίματος. Αίμα που προήλθε από τα μέλη της καλλιτεχνικής συλλογικότητας.

Η Nike ζητά τώρα από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απαγορεύσει την πώληση των παπουτσιών, καθώς η χρήση των προϊόντων της ήταν αυθαίρετη από πλευράς MSCHF.