Φρίκη προκαλούν όσα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ, ο οποίος τόνισε πως περισσότερα από 500 περιστατικά βιασμών έχουν αναφερθεί σε πέντε κλινικές της περιοχής Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ο πραγματικός αριθμός τους πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος εξαιτίας του στίγματος που συνοδεύει τα θύματα και της έλλειψης υγειονομικών υπηρεσιών.

«Γυναίκες καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από ένοπλους, περιγράφουν επίσης περιστατικά ομαδικών βιασμών, βιασμών μπροστά σε μέλη της οικογενείας τους και περιστατικά με άνδρες να εξαναγκάζονται υπό την απειλή βίας να βιάζουν συγγενείς τους», ανέφερε σε ενημέρωση των χωρών μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Γουάφα Σαΐντ, συντονίστρια του προγράμματος αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με την ίδια, τουλάχιστον 516 περιπτώσεις βιασμού αναφέρθηκαν από πέντε κλινικές στο Μέκελε, το Αντιγκράτ, το Γουόκρο, το Σάιρ και το Άξουμ.

«Δεδομένου ότι οι περισσότερες υγειονομικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν καθώς και λόγω του στίγματος που επιφέρει ο βιασμός, εκτιμάται ότι ο αληθινός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος», πρόσθεσε.

Περίπου 12 αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκαναν έκκληση την Δευτέρα να σταματήσουν οι επιθέσεις εις βάρος πολιτών στο Τιγκράι, ειδικά αναφορικά με τις καταγγελίες για βιασμούς και «άλλες φρικτές μορφές σεξουαλικής βίας», όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι ξέσπασαν τον Νοέμβριο ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και στο πρώην κυβερνών κόμμα της περιφέρειας, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF).

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμεντ έχει επίσης υποστηρίξει ότι στρατεύματα από την γειτονική Ερυθραία βρίσκονταν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας λαμβάνει τις καταγγελίες για σεξουαλική βία «πολύ σοβαρά υπόψη της» και έχει στείλει αποστολή διερεύνησης στην περιοχή, δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής της Αιθοπίας στον ΟΗΕ Τάγιε Ατσκεσελασία Άμντε.

«Η Αιθιοπία ακολουθεί την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι σε σεξουαλικά εγκλήματα και όποιος κρίνεται υπεύθυνος για αυτές τις απεχθείς πράξεις θα λογοδοτεί στη δικαιοσύνη», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ερυθραίας Οσμάν Σαλέχ Μοχάμεντ και ο υπουργός Ενημέρωσης Γιεμάνε Γκεμπρεμεσκέλ δεν απάντησαν στις εκκλήσεις να σχολιάσουν.

«Έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν»

Η βία στο Τιγκράι έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ορεινή αυτή περιοχή των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

«Οι περισσότεροι από τους εσωτερικά εκτοπισμένους έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Είναι ψυχικά τραυματισμένοι και αφηγούνται ιστορίες για το δύσκολο ταξίδι που έκαναν αναζητώντας ασφάλεια. Κάποιοι περιγράφουν ότι περπατούσαν επί δύο εβδομάδες και άλλοι ότι περπάτησαν μέχρι και 500 χλμ», είπε η Σαΐντ.

«Από τους ανθρώπους που συνταξίδευαν κάποιοι λέγεται ότι σκοτώθηκαν– κυρίως νέοι–άλλοι λέγεται ότι υπέστησαν σωματική βία, γυναίκες βιάστηκαν, κάποιες ήταν έγκυες και γέννησαν στον δρόμο με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα νεογέννητα», σημείωσε η ίδια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τις θηριωδίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει αυτές τις ενέργειες εθνοκάθαρση.

Η Αιθιοπία απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του.

Αυτή την εβδομάδα ο Αμπίι παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι έχουν διαπραχτεί ωμότητες, όπως ο βιασμός, και δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρούνται όσοι στρατιώτες διαπράττουν εγκλήματα.

Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στο Τιγκράι έχουν καταγγείλει στο Reuters ότι στρατιώτες της Ερυθραίας σκότωναν συστηματικά αμάχους, βίαζαν ομαδικά και βασάνιζαν γυναίκες και λεηλατούσαν τα σπίτια και τις σοδειές τους.

Η Ερυθραία δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για να σχολιάσει τις καταγγελίες για θηριωδίες.