Τουλάχιστον έξι ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε στοχευμένη επίθεση της συριακής πολεμικής αεροπορίας στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε η ανεξάρτητη οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιδρομή αυτή έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας του συριακού στρατού εναντίον του ΙΚ το οποίο έχει σκορπίσει τον τρόμο στη Συρία αλλά και στο γειτονικό Ιράκ, όπου οι μαχητές του πλήττονται από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

«Τουλάχιστον έξι θρησκευτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του ΙΚ σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην πόλη Μου Χάσαν, στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την 3η Ιουλίου το ΙΚ ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ, αφού εκδίωξε τους αντάρτες που μάχονταν να ανατρέψουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, το σπίτι όπου είχαν συγκεντρωθεί οι τζιχαντιστές ανήκει σε έναν πρώην αξιωματικό του συριακού στρατού, τον Σουκρ αλ Άχμαντ, ο οποίος αρχικά είχε προσχωρήσει στους αντάρτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα «είχε διευκολύνει την είσοδο του ΙΚ στο Μου Χάσαν (τον Ιούλιο), χωρίς να γίνει μάχη», σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν στόχους των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Μου Χάσαν και το Μαριαΐγε», διευκρινίζοντας ότι ο Άχμαντ είναι μεταξύ των νεκρών.

Ο πόλεμος στη Συρία διεξάγεται πλέον σε πολλά ανοιχτά μέτωπα: από τη μία οι αντάρτες μάχονται εδώ και τρία χρόνια το καθεστώς και ταυτοχρόνως πολεμούν το ΙΚ, κατηγορώντας τους τζιχαντιστές ότι «έκλεψαν την επανάσταση».

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό μεταξύ του καθεστώτος και των τζιχαντιστών, που άνοιξε πρόσφατα, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του ΙΚ εναντίον στρατιωτών στην επαρχία Ράκα.