Το καλό παράδειγμα στους Ρώσους έδωσε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με το να εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Μάλιστα σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να κάνει τη δεύτερη δόση.

Ο Πούτιν έλαβε χθες την πρώτη δόση αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο από τα τρία ρωσικά εμβόλια έκανε, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Από τον χθεσινό του εμβολιασμό δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή εμβολίων στη Ρωσία δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση στις περιοχές της στις αρχές του έτους, αλλά έκτοτε η παραγωγή έχει αυξηθεί. Η ζήτηση στη Ρωσία για το εμβόλιο αυξάνεται, αλλά όχι με αλματώδεις ρυθμούς, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση για εμβολιασμό είναι οικειοθελής για τους Ρώσους σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι 4,3 εκατ. Ρώσοι έχουν λάβει έως τώρα δύο δόσεις του εμβολίου, ότι η παραγωγή εμβολίων για εγχώρια χρήση είναι προτεραιότητα και ότι η παραγωγή χρειάζεται να αυξηθεί.

Η Ρωσία έχει πληθυσμό περίπου 144 εκατ. κατοίκων.

Το πιο γνωστό ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το Sputnik V. Η Μόσχα έχει δώσει επίσης έκτακτη έγκριση για δύο άλλα σκευάσματα, το EpiVacCorona και το CoviVac.