Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού ανέκρινε το Βιετνάμ όπως, ανακοίνωσε την Τρίτη (23/3) το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πρόκειται για το δεύτερο σκεύασμα που λαμβάνει έγκριση στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η έγκριση του Sputnik V βασίζεται στα στοιχεία για την ασφάλειά του, την ποιότητά του και την αποτελεσματικότητά του», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε το Βιετνάμ θα λάβει το ρωσικό εμβόλιο.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο, επεσήμανε σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ότι το Sputnik V έχει πλέον λάβει έγκριση σε 56 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 1,5 δισεκ. ανθρώπους.

«Η έγκρισή του στο Βιετνάμ, μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, θα προσφέρει προστασία στους ανθρώπους και θα φέρει πιο κοντά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού», επεσήμανε ο επικεφαλής του Κίριλ Ντμιτρίεφ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Βιετνάμ, με πληθυσμό 98 εκατομμυρίων, βασιζόταν στο εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής. Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Μαρτίου και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Οι αρχές της χώρας συζητούν επίσης την αγορά εμβολίων από τη Pfizer/BioNTech, τη Moderna και την Johnson & Johnson, ενώ σκοπεύει να αρχίσει να χορηγεί το 2022 ένα εμβόλιο εγχώριας παραγωγής.

Στο Βιετνάμ, που έχει δεχθεί επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 2.575 κρούσματα covid-19 και 35 θάνατοι.