Η χθεσινή εθνική επέτειος για την Ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Ντονέτσκ από γιορτή κατέληξε σε φιάσκο. Η κυβέρνηση του Κιέβου πρέπει να μετάνιωσε την ώρα και τη στιγμή, όταν τα μέλη της είδαν τους φιλορώσους αντάρτες να υποχρεώνουν δεκάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να παρελάσουν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ήταν αξύριστοι, βρώμικοι, κάποιοι φορούσαν στολές μάχης και άλλοι πολιτικά ρούχα και περπατούσαν με δεμένα τα χέρια και σκυμμένα τα κεφάλια, την ώρα που τους φρουρούσαν οι αυτονομιστές με καλάζνικοφ στα χέρια. Παράλληλα, ο κόσμος φώναζε «φασίστες» προς τους περίπου 40 με 50 αιχμαλώτους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λένιν.

Μια φωνή από μεγάφωνο ανακοίνωσε την άφιξή τους λέγοντας: «Μπορούμε τώρα να δούμε να περνούν άνθρωποι που στάλθηκαν για να μας σκοτώσουν. Είμαστε Ρώσοι». Ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής είπαν ότι μερικοί από το πλήθος πετούσαν εναντίον των αιχμαλώτων πράγματα, όπως μπουκάλια και αυγά. Μερικοί φώναζαν «Φασίστες!», «Στα γόνατα!», «Σκοτώνετε παιδιά!».

Σε μια κίνηση που είχε στόχο να φανεί ότι οι αιχμάλωτοι είναι ρυπαροί, οχήματα οδοκαθαρισμού ακολουθούσαν και καθάριζαν εκεί όπου οι αιχμάλωτοι είχαν περπατήσει. Στο τέλος οι αιχμάλωτοι ανέβηκαν σε δύο λεωφορεία τα οποία αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι αντάρτες που τους συνόδευαν επευφημούνταν από το πλήθος.

Κάποιοι που παρακολούθησαν αυτή την παρωδία εξοργίστηκαν με το θέαμα που αντίκρισαν. «Αυτή δεν είναι Μέρα Ανεξαρτησίας, ούτε γιορτή. Είναι μια μάστιγα για τον τόπο μας, οι φασίστες που έχουν πάρει τον έλεγχο του Κιέβου, που πυροβολούν σε νοσοκομεία και νεκροταφεία, είπε ένας 71χρονος συνταξιούχος που παρακολούθησε την παρέλαση-διαπόμπευση των αιχμαλώτων.


Μαίνονται μάχες νότια του Ντόνετσκ

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα. Μάχες με πυρά πυροβολικού μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού μαίνονται νοτίως του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μάχες ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωναν πως μάχη μαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ.

Οι αντάρτες του Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν αντεπίθεση και δηλώνουν ότι προέλασαν στο νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στη Μαριούπολη. Η πληροφορία είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι φάλαγγα «δεκάδων» τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης πέρασαν τα σύνορα από τη νότια Ρωσία κοντά στην Αζοφική Θάλασσα και ότι μάχες μαίνονται με τους συνοριακούς φρουρούς. «Τα ουκρανικά σύνορα παραβιάστηκαν από φάλαγγα δεκάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων» τα οποία πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος κοντά στη βιομηχανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν.

«Η φάλαγγα ακινητοποιήθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς, οι οποίοι σταμάτησαν την προέλασή της περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Νοβοαζόφσκ (σχεδόν 10 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα). Η μάχη συνεχίζεται», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Μαριούπολη, παράκτια πόλη 500.000 κατοίκων στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βρίσκεται περί τα 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και 110 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ. Είναι το κέντρο της μεταλλουργικής βιομηχανίας και η έδρα των μεγαλύτερων εργοστασίων μεταλλουργίας στην ανατολική χώρα. Η πόλη έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου προκειμένου να αποσχιστεί από τις αρχές του Κιέβου και να ενωθεί με την αυτοανακηρυχθείσα από τους φιλορώσους αντάρτες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο του τακτικού ουκρανικού στρατού εδώ και μήνες.