Απίθανο θεωρείται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει αργά το απόγευμα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Αυτό αποδίδεται στον αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων και στην κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πριν τη λήψη των αποφάσεων, η κυβέρνηση έχει σήμερα διαδοχικές διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν το μεσημέρι με εκπροσώπους των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνεχιστούν με εμπειρογνώμονες και θα ολοκληρωθούν με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, δεν σχεδιάζονται μέτρα κάλυψης ολόκληρης της επικράτειας, αλλά διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια, λόγω των έντονων αποκλίσεων στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία στα δυτικά της χώρας καταγράφει συγκριτικά χαμηλούς αριθμούς, ενώ στα ανατολικά είναι σημαντικά πιο έντονη, ειδικά λόγω της μεγάλης εμφάνισης μεταλλάξεων.

Ήδη το Σαββατοκύριακο, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ απέρριψε μία ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υποστηρίζοντας την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση οπουδήποτε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η κατάσταση σε πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα είναι δραματική εάν δεν ληφθούν πολύ γρήγορα ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο» δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε το θάρρος να τραβήξουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης σε επιμέρους περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα».

Σημειώνεται ότι η επίπτωση επτά ημερών – νέες μολύνσεις μέσα σε μία εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους — την Κυριακή ήταν 236,4, ενώ στα ομόσπονδα κρατίδια Βιέννης και Σάλτσμπουργκ ήταν πάνω από 300, και επιπλέον, υπάρχει δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών που πρέπει να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ειδικά στην ανατολική Αυστρία.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να επιτρέψει από τις 27 Μαρτίου την εκ νέου λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους (κήπους κ.α.) , που προς το παρόν λειτουργούν μόνο στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, όπου τίθενται σε ισχύ οι πρώτες χαλαρώσεις μέτρων, καθώς εκεί καταγράφονται σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από την υπόλοιπη χώρα.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά στις περιοχές που πλέον πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε να επιτύχουμε μία κατά το δυνατόν σταθεροποίηση αυτών των αυξήσεων των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» επισήμανε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας, την στιγμή που ο αριθμός των νέων μολύνσεων εντός εικοσιτετραώρου είναι κατά μέσο όρο πάνω από 2.500 και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει αγγίξει τους 400.

Ως προς το εάν η θέση του εναντίον της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του τρίτου lockdown θα υπερισχύσει απέναντι σε τοποθετήσεις του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των κυβερνητών των ομόσπονδων κρατιδίων, ο Ρούντολφ Άνσομπερ δεν αναμένει να υπάρξουν αντιρρήσεις, καθώς θεωρεί ότι «οι αριθμοί που θα παρουσιαστούν είναι πολύ πειστικοί».

Πάντως, ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει το Σάββατο ότι ο δρόμος που επιλέχθηκε για την εφαρμογή βημάτων χαλάρωσης ανάλογα με την περιφέρεια (σ.σ. από τις αρχές Μαρτίου) ήταν «σωστός» και «θα συνεχιστεί», με στόχο «να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς».