Σχεδόν εκατό αστυνομικοί εισέβαλλαν τα ξημερώματα στο κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και συνέλαβαν τον βουλευτή του φιλοκουρδικού ΗDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

Σήμερα τα ξημερώματα προσήχθη ο βουλευτής του κουρδικού κόμματος Ομέρ Φάρουκ Γκεργκερλίογλου. Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό HDP οι αστυνομικοί δεν άφησαν καν στον βουλευτή χρόνο να αλλάξει συνοδεύοντάς τον στο περιπολικό με πιτζάμες και παντόφλες. Μερικές ώρες μετά την επεισοδιακή σύλληψη μέσα στη τουρκική βουλή ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος.

Από την Τετάρτη, μετά την απαγγελία της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ο Γκεργκερλίογλου είχε εγκατασταθεί στην αίθουσα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την επομένη η εισαγγελία διέταξε έρευνα με την κατηγορία ότι ακούστηκαν συνθήματα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης στους διαδρόμους της Βουλής. Ο Γκεργκερλίογλου προσήχθη με αυτή την κατηγορία και όχι λόγω της καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμεί εις βάρος του.

Η εξέλιξη πυροδοτεί περεταίρω αντιδράσεις καθώς πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη και η δίκη για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος. Αντιπολίτευση, Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ τονίζουν πως αν και πρόκειται για εσωτερικό θέμα μια απαγόρευση θα βλάψει την Δημοκρατία στην Τουρκία.

Στο μεταξύ αυξάνονται και οι αντιδράσεις για την απόφαση Ερντογάν να αποσύρει την υπογραφή της Τουρκίας από τη Διεθνή Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών. Χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις γυναικών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκάλεσε έκτακτη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είπε ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν απορρίπτονται με μία υπογραφή. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να ακυρώσει ακόμη και την Συνθήκη της Λοζάνης.