Περί τους 2.800 διασώστες αναμένεται να μετάσχουν σήμερα στις έρευνες στη Χιροσίμα με όλο και λιγότερες ελπίδες για τον εντοπισμό των 43 αγνοουμένων στις κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει πίσω τους 42 νεκρούς στην πόλη αυτή της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

Έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ημέρες μετά τις δεκάδες τρομερές κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και η τύχη 43 ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ σε 42 ανέρχεται αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων και σε 67 των τραυματιών, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις είναι σοβαρά.

Οι έρευνες που διεξάγουν οι 2.800 πυροσβέστες και στρατιώτες με την υποστήριξη αρκετών εθελοντών προχωρούν αργά λόγω της δύσκολης κατάστασης στο έδαφος. Ενώ τόνοι λάσπης έχουν εισβάλει παντού, η υπερβολική ζέστη και κυρίως οι συχνές νεροποντές υποχρεώνουν τα συνεργεία διάσωσης να διακόπτουν τις εργασίες τους και μερικές φορές να απομακρύνονται από το σημείο των ερευνών λόγω του κινδύνου νέων κατολισθήσεων.

Οι αρχές φοβούνται ενδεχόμενη νέα καταστροφή και έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους να μεταβούν σε καταφύγια και κέντρα φιλοξενίας. Διαμερίσματα που διαχειρίζεται ο δήμος διατίθενται δωρεάν για τους κατοίκους που έχασαν τα πάντα στις κατολισθήσεις.

Οι κατολισθήσεις αυτές συγκαταλέγονται στις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου του 2011, παρότι ο απολογισμός δεν έχει μέτρο σύγκρισης (περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι).

Οι κίνδυνοι καταστροφής αυτού του τύπου υπάρχουν σε πολλές επαρχίες της Ιαπωνίας, αλλά η περιοχή της Χιροσίμα είναι αυτή που λόγω της φύσης του εδάφους της κρίνεται η πιο ευάλωτη.