Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF, που είναι αρμόδιο για τις εξαγωγές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι οι αρχές του Μεξικού κατάσχεσαν μια παρτίδα με πλαστά ρωσικά εμβόλια Sputnik-V.

«Νωρίτερα οι αρχές του Μεξικού κατάσχεσαν μια παρτίδα με πλαστά εμβόλια, σχεδιασμένα και συσκευασμένα όπως το Sputnik-V» ανακοίνωσε το RDIF.

«Η ανάλυση των φωτογραφιών της κατασχεθείσας παρτίδας, περιλαμβανομένων των κοντέινερ και των ετικετών, έδειξε ότι πρόκειται για ψεύτικη ουσία που δεν έχει καμία σχέση με το αυθεντικό εμβόλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του RDIF.

«Το RDIF δηλώνει ότι κάθε παρτίδα του εμβολίου Sputnik-V που παράγεται, περνάει από αυστηρό έλεγχο. Κάθε αμπούλα έχει τον δικό της μοναδικό κωδικό αναγνώρισης QR, που παρέχει την δυνατότητα στο RDIF και τους εταίρους του να παρακολουθούν την προέλευσή του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το RDIF, αφού ευχαριστεί την κυβέρνηση του Μεξικού «που σταμάτησε και απέτρεψε αυτήν την προβοκάτσια που αποσκοπούσε στην δυσφήμιση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V», υπογραμμίζει ότι την μεταφορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V πραγματοποιούν μόνο πιστοποιημένες μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες τηρούν τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνονται ο εξ αποστάσεως έλεγχος και ο έλεγχος της θερμοκρασίας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Μεξικό θα παραλάβει εμβόλια κατά της Covid-19 από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραρντ.

O Έμπραρντ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη μάρκα των εμβολίων ούτε την ποσότητα ούτε την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης.

«Υπάρχει μια συμφωνία για εμβόλια με τις ΗΠΑ, η οποία ακολούθησε τη συνομιλία μεταξύ των προέδρων (Άντρες Μανουέλ) Λόπες Ομπραδόρ και (Τζο) Μπάιντεν», έγραψε ο Έμπραρντ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως θα αποκαλύψει αύριο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, «καθώς εργαζόμαστε ακόμη πάνω σε αυτή».

Οι Μπάιντεν και Λόπες Ομπραδόρ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις αρχές Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, αναφέρθηκαν σε σημαντικά θέματα της διμερούς ατζέντας, όπως η μετανάστευση, αλλά και η πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Έως σήμερα, το Μεξικό έχει λάβει μονάχα 870.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι η μεξικανική κυβέρνηση υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την AstraZeneca τον Δεκέμβριο για την αγορά 77,4 εκατομμυρίων δόσεων.

Η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μέχρι σήμερα 7,16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από διάφορες μάρκες, εκ των οποίων έχει ήδη χορηγήσει 4,73 εκατομμύρια δόσεις.