Ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, είναι ζωντανός και εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, μολονότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους η σύζυγός του και το παιδί του.

«Ο αρχηγός των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, ο Άμπου Χάλεντ (σ.σ. το προσωνύμιο του Μοχάμεντ Ντέιφ) είναι εν ζωή και διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε ένας αξιωματούχος, προσκείμενος στη Χαμάς, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς είχε κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ και ότι [οι Ισραηλινοί δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να το αποφασίσει ο Μοχάμεντ Ντέιφ».

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εάν αυτό σημαίνει ότι ο Ντέιφ είναι ζωντανός, ένας αξιωματούχος απάντησε ότι «οι νεκροί δεν λαμβάνουν αποφάσεις».

Η 27χρονη Ουιντάντ, η σύζυγος του Ντέιφ, και ο μόλις 7 μηνών γιος της σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορική επιδρομή. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, φωνάζοντας “εκδίκηση” και πυροβολώντας στον αέρα, τους συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία τους κατοικία.

«Εκδίκηση! Εκδίκηση!» φώναζε το πλήθος, μεταφέροντας τις σορούς, τυλιγμένες στην πράσινη σημαία της Χαμάς στο κοιμητήριο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια για να ενταφιαστούν, δίπλα σε δύο μέλη της Χαμάς, δύο άνδρες που σκοτώθηκαν το πρωί σε άλλη επιδρομή.

Στην κηδεία ωστόσο δεν παραβρέθηκε κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και έγινε μόνο μια ανακοίνωση ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια.

Ο πατέρας της Ουιντάντ, ο Μοστάφα Χαρμπ Ασφούρα, ήταν εκείνος που κρατούσε στην αγκαλιά του το νεκρό μωρό της, τυλιγμένο σε ένα λευκό σάβανο, με ακάλυπτο το πρόσωπό του.

Όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της κόρης και του εγγονού του, είπε ότι αισθάνθηκε «σαν να τον χτύπησε τσουνάμι».

«Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που έχασαν τα παιδιά τους, όπως όλος ο κόσμος στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο 56χρονος παππούς.

Η Ουιντάντ μετά τις σπουδές της αποφάσισε να παντρευτεί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ μολονότι «γνώριζε ότι θα πέθαινε ως μάρτυρας».

«Από τότε, κάθε στιγμή, περίμενα ότι θα μου ανακοίνωναν τον θάνατό της», πρόσθεσε ο Ασφούρα.

Όσο για τον γαμπρό του, ο 56χρονος υποστηρίζει ότι τον είδε μία φορά στο γάμο, το 2007 και έκτοτε δεν τον ξαναείδε ποτέ. Δεν ήξερε ούτε κι ο ίδιος πού βρισκόταν η κόρη του, η οποία ζούσε κρυμμένη όπως και όλοι οι στενοί συνεργάτες και συγγενείς του Ντέιφ, για να μην γίνουν στόχος ισραηλινών επιθέσεων.

Η Ουιντάντ είχε αποκτήσει δύο κόρες και ένα αγόρι με τον Ντέιφ ο οποίος είχε άλλα δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο.