Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου κατέληξε στην απόφαση να συνεχίσει να χορηγεί στους πολίτες το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως ανέφερε πρόεδρος για τον εμβολιασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, Ύβ Βαν Λαντέμ, «το Aνώτατο Συμβούλιο Υγείας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των χωρών, οι οποίες προς το παρόν έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό».

Επίσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις είναι λίγες και ελλιπώς τεκμηριωμένες. Πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι η διακοπή της εκστρατείας θα ήταν πιο επιβλαβής από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή.

Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός.

«Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου» εξήγησε. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο.

Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.