Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων διαφάνειας ενόψει της προθεσμίας της 25ης Αυγούστου στο πλαίσιο των μακρόχρονων ερευνών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το ενδεχόμενο κατασκευής ατομικής βόμβας.

Ο Γιουκίγια Αμάνο, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Βιέννης μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, υπενθύμισε ότι ανέμενε να υπάρξει πρόοδος έως σήμερα για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πριν από 3 μήνες.

Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών για δύο θέματα που αποτελούν μέρος της έρευνας που διεξάγει η ΙΑΕΑ, για αυτές που χαρακτηρίζει ως πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η Τεχεράνη αντιτείνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις του Αμάνο αφήνουν να διαφανεί μια αυξανόμενη αισιοδοξία μετά τις συναντήσεις που είχε στην ιρανική πρωτεύουσα, όμως παραμένει άγνωστο εάν το Ιράν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του έως το τέλος της προθεσμίας.

«Η εφαρμογή αυτών των 5 μέτρων έχει ξεκινήσει» υπογράμμισε ο Αμάνο κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα του Ιράν.

«Έχουμε ξεκινήσει και αυτό είναι σημαντικό, περιμένω ότι θα υπάρξει πρόοδος την επόμενη εβδομάδα» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμάνο, ο οποίος έκανε λόγο χθες για μια σαφή δέσμευση του Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ.