Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την αεροπορική και ναυτική παρουσία τους στη βόρεια Αυστραλία στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης των αμυντικών δεσμών με την περιφερειακή σύμμαχο τους και σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της δυναμικής τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου αυξάνεται διαρκώς η επιρροή της Κίνας.

Ο υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Τσακ Χάγκελ και Τζον Κέρι είναι στο Σίδνεϊ για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και η οποία προβλέπει την ανάπτυξη αμερικανών πεζοναυτών στην Αυστραλία για κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση.

Ήδη 1.150 πεζοναύτες σταθμεύουν στο Ντάργουϊν στον τροπικό βορρά της Αυστραλίας στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας του 2011, η οποία και ξεκίνησε τον άξονα του Ομπάμα στην Ασία. Η δύναμη αυτή που έχει αποστολή να ανταποκριθεί σε περιφερειακές συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις, θα αυξηθεί με τη νέα συμφωνία σε 2.500 στρατιώτες μέχρι το 2017. Οι αμερικανοί και αυστραλοί αξιωματούχοι αναμένεται να οριστικοποιήσουν και τη συμφωνία για την αύξηση της αμερικανικής αεροπορικής και ναυτικής δραστηριότητας σε αραιοκατοικημένες περιοχές της πλούσιας σε φυσικούς πόρους βόρειας Αυστραλίας.

Οι συναντήσεις των υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας θα περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στην πυραυλική άμυνα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στη θάλασσα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον αυστραλό ομόλογό του Ντέιβιντ Τζόνστον.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά προσηλωμένες στην πολιτική της στρατηγικής εξισορρόπησης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που ενόχλησε την Κίνα ενώ έχει αμφισβητηθεί και από συμμάχους των αμερικανών που αναρωτιούνται σχετικά με την έκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Κίνα έχει αντισταθεί καθώς διαβλέπει αμερικανική ανάμιξη στην περιοχή, ιδιαίτερα στις επίμαχες περιοχές στην ανατολική και νότια θάλασσα της Κίνας.