Ένδεκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, 723 τραυματίσθηκαν και 159 αγνοούνται έπειτα από την καταστροφή από τις μαροκινές δυνάμεις ενός καταυλισμού διαδηλωτών, που είχε στηθεί κοντά στη Λααγιούν, μητρόπολη της Δυτικής Σαχάρας, ανακοίνωσε σήμερα το Μέτωπο Πολισάριο.

«Ο ηρωικός πληθυσμός της πόλης του Λααγιούν έθαψε τους μάρτυρές της, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 11», τονίζει στο ανακοινωθέν του το κίνημα πάλης για την ανεξαρτησία της πρώην ισπανικής αποικίας, που προσαρτήθηκε το 1975 από το Μαρόκο.

Σύμφωνα με το Ραμπάτ, από τις συγκρούσεις βρήκαν τον θάνατο έξι άνθρωποι, όλοι τους από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και κανείς από τους πολίτες του καταυλισμού.

«Οι τραυματίες ανέρχονται σε αριθμό τους 723, καίτοι ο κατάλογος έως τώρα δεν είναι πλήρης, όπως και ο αντίστοιχος με τους αγνοουμένους και όσους αναζητούνται από τους γονείς και συγγενείς τους, έχοντας φθάσει τους 159 ανθρώπους, πράγμα που αφήνει υπόνοιες πως μεταξύ τους υπάρχουν νεκροί», τονίζει το Πολισάριο.

Οι μαροκινές δυνάμεις επίσης «λεηλάτησαν εκατοντάδες κατοικίες και καταστήματα και κατέστρεψαν αυτοκίνητα που ανήκουν σε Σαχράουϊ», προσθέτει το Κίνημα.

Ανώτερος μαροκινός αξιωματούχος στη Λααγιούν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν σκότωσαν κανέναν πολίτη και πως μόνον ένας ντόπιος βρήκε το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα, του οποίου οι συνθήκες ερευνώνται.

Επίσης δήλωσε πως τέσσερις πολίτες τραυματίσθηκαν και πως κανένας δεν αγνοείται. Όπως πρόσθεσε, 160 άνθρωποι που τέθηκαν υπό κράτηση συνελήφθησαν «διότι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να διαπράττουν βανδαλισμούς».