Παρά την επίσκεψη μιας ομάδας ειδικών στην Κίνα τον Ιανουάριο, ο πλανήτης δεν βρίσκεται κοντά σε μια απάντηση για την προέλευση της COVID-19, τονίζει ένας από τους συντάκτες μιας ανοιχτής επιστολής που απευθύνει έκκληση για μια νέα έρευνα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

«Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από το σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο», είπε ο Νικολάι Πετρόβσκι, ειδικός στον τομέα των εμβολίων στο πανεπιστήμιο Φλιντερς στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Είναι ένας από τους 26 ειδικούς από όλο τον κόσμο που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μια ομάδα επιστημόνων που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφτηκε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, σε αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση της COVID-19.

Η αποστολή αυτή έχει δεχτεί πυρά, με τους επικριτές να κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι στηρίχτηκε υπερβολικά σε πολιτικά συμβιβασμένα κινεζικά στοιχεία και δεδομένα. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ανέφεραν ακόμη ότι η Κίνα ήταν διστακτική να μοιραστεί ζωτικά στοιχεία που μπορεί να δείχνουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες προτού αναγνωριστεί για πρώτη φορά.

Στην ανοιχτή επιστολή επισημαίνεται ότι η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις για να πραγματοποιήσει μια πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και δεν έχω δει ακόμα ούτε ένα στοιχείο από ανεξάρτητα επιστημονικά δεδομένα που να αποκλείει κάποια από αυτές», ανέφερε ο Πετρόβσκι.

Σε μια συνέντευξη Τύπου για να σηματοδοτήσει το τέλος της επίσκεψης του ΠΟΥ στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο στην Ουχάν.

Ωστόσο, ο Πετρόφσκι είπε ότι «δεν έχει νόημα» να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα, και ότι ο στόχος της ανοιχτής επιστολής ήταν «να αναγνωριστεί παγκοσμίως ότι κανείς δεν έχει ταυτοποιήσει ακόμη την πηγή του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.