Ανακοινώσεις έκανε την Τρίτη η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ταξίδεψε στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η έρευνά της αποκάλυψε νέα στοιχεία αλλά δεν έχει αλλάξει δραματικά την εικόνα που έχουμε για την πανδημία.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Το ζώο που μετέφερε αρχικά τον κορονοϊό δεν έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδει το Sputnik.

Ο ιός που προκαλεί την Covid -19 μπορεί να κυκλοφορούσε και σε άλλες περιοχές προτού εντοπιστεί στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019, τονίστηκε ακόμη στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Peter Ben Embarek, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι η έρευνα για την προέλευση της νόσου που σήμανε συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη πριν από έναν χρόνο οδηγεί σε μια φυσική δεξαμενή στις νυχτερίδες, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν όταν καταγράφηκε το ξέσπασμα στα τέλη του 2019.

Οι νυχτερίδες και ο παγκολίνος έχουν αποκλειστεί ως «δεξαμενές» της Covid-19, ανέφερε, από την πλευρά του, Κινέζος ειδικός.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Liang Wannian, ειδικός της Επιτροπής Υγείας της Κίνας, είπε στη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ ότι δεν υπήρχε σημαντική εξάπλωση του ιού στην πόλη πριν από το ξέσπασμα στα τέλη του 2019.

H COVID-19 υπήρχε εκτός της αγοράς της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, είπε ο Liang. «Ενώ κάποιες πρώτες περιπτώσεις έχουν μια σύνδεση με την αγορά της Ουχάν, άλλες συνδέονταν με άλλες αγορές και άλλες περιπτώσεις δεν συνδέονται καθόλου με κάποια αγορά. Είναι πιθανό η αγορά στην Ουχάν να λειτούργησε ως εστία μετάδοσης του ιού αλλά φαίνεται να υπήρχε μετάδοση και αλλού στην Ουχάν την ίδια περίοδο».

Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορονοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Reuters πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά». Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσιγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.