Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων στην Κίνα.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής».

Ωστόσο, ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong’s City University προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό. «Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών). Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Dirk Pfeiffer.

Στη Χουμπέι, επαρχία όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ιογενής πνευμονία, από την επιδημία έχουν προσβληθεί 31.161 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων έχουν πεθάνει οι 636, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 240 κρούσματα του νέου κοροναϊού σε διάφορές χώρες και περιοχές, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα στο Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες. Εκατοντάδες τουρίστες που βρίσκονται σε τρία κρουαζιερόπλοια παραμένουν σε καραντίνα στην Ασία, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων.

Ο παγκολίνος είναι το ζώο που δέχεται το πιο ανελέητο κυνήγι στον κόσμο. Κάποιοι λένε πως μοιάζει σαν αγκινάρα, περιγράφοντας τις φολίδες που καλύπτουν το σώμα του. Είναι θηλαστικό της τάξης των φολιδωτών και υπάρχουν οκτώ είδη του που όλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN. Είναι γνωστά και είδη του που έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «πενγκουλίν», που στα μαλαισιανά σημαίνει «κάτι που κυλάει». Βρίσκεται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Οι παγκολίνοι ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια και είναι νυκτόβια ζώα που τρώνε κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες. Συνήθως είναι μοναχικοί και συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια.

Η δυστυχία του παγκολίνου, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, είναι οι μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα του. Εκτός από το κρέας του, το οποίο σε ορισμένες χώρες θωρείται εξαιρετικό έδεσμα, τον κυνηγούν και γι’ αυτό το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του, τα λέπια του, που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική με την ανυπόστατη πεποίθηση πως θεραπεύουν τον καρκίνο κι άλλες ασθένειες, ή προκαλούν γαλακτοφορία. Και κάπως έτσι, οι εκτιμήσεις λένε πως οι πωλήσεις παγκολίνων αποτελούν το 20% της συνολικής μαύρης αγοράς άγριων ζώων.

Φρικτές πρακτικές

Οι φολίδες αποτελούν περίπου το 20% του βάρους του παγκολίνου. Για την αφαίρεσή τους, ο άνθρωπος έχει βρει τη βάναυση μέθοδο του βρασμού. Προκαλεί σοκ, αλλά οι παγκολίνοι βράζονται για να αφαιρεθούν τα λέπια αυτά, τα οποία στη συνέχεια στεγνώνουν, αποξηραίνονται και ψήνονται.

Στη συνέχεια πωλούνται γιατί, όπως πιστεύεται, για κακή τύχη των παγκολίνων, βοηθούν στη γαλακτοφορία, σε φλύκταινες, σε δερματικές ασθένειες και στην παράλυση. Στη μαύρη αγορά, οι φολίδες αυτές πωλούνται πάνω από 3.000 δολάρια το κιλό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.