Ο Kirios Criton δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εδώ και μισό αιώνα, έργα του κοσμούν εξωτερικά ή εσωτερικά κτίρια και ιδιωτικές συλλογές. Ένας καλλιτέχνης – ποιητής που συνέβαλε και αυτός στη διαμόρφωση της αθηναϊκής αισθητικής, μέσα από τα έργα του που μοιάζουν με ποιήματα, δονώντας όλες τις αισθήσεις σου.
Στη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία κι έτσι και τα έργα του Kirios Criton, μόνο τυχαία δεν ανασύρουν στην επιφάνεια διάφορα συναισθήματά σου. Και μόνο τυχαία δεν νιώθεις αυτή την περίεργη συναισθηματική «ανάταση». Ο ίδιος όταν ήταν παιδί, ήθελε να ήταν πουλί… Πίστευε πως έτσι θα μπορούσε να αγγίξει τον ουρανό, που τόσο πολύ θαύμαζε. Ονειρευόταν να φτάσει στην άκρη του ουράνιου τόξου, ότι θα ξάπλωνε πάνω στα σύννεφα και θα γινόταν ένα με τη βροχή.



Και μπορεί αυτό το άπιαστο όνειρο να παρέμεινε σφραγισμένο σε ένα κουτάκι της παιδικής του φαντασίας, όπως και το να γίνει πιλότος (το επόμενο όνειρό του, όταν προσγειώθηκε στην πραγματικότητα), όμως, αυτό το πέταγμα προς το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις στους αιθέρες, αποτυπώνεται στα έργα του και στα συναισθήματα που σου δημιουργούνται… Ανάσταση συναισθημάτων…



Και αυτό ακριβώς νιώσαμε την Πέμπτη 7 Μαΐου στο εμβληματικό κτίριο που στεγάζεται το Athens Hill Restaurant, στα λημέρια του στο Θησείο, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Anagennisi» για μία βραδιά μόνο. Ή όπως λέει ο ίδιος ο Kirios Criton… «For one night only». Εξάλλου, μέσα σε αυτόν τον μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας, από το 1976, έχει περάσει από πολλές gallery κι έχει κάνει πολλές περισσότερες εκθέσεις που οι πιο πολλές υπήρξαν εφήμερες.



Δεν είναι, όμως, εφήμερα τα έργα του, τα οποία «συνομιλούν» με όλους σε μια κοινή γλώσσα. Είτε γνωρίζεις από τέχνη, είτε όχι. Είτε γνωρίζεις χρόνια τον ίδιο, είτε έρχεσαι για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του. Ο Kirios Criton μικρός ήθελε να μάθει πολλές ξένες γλώσσες, πράγμα που δεν έκανε. Ανακάλυψε, όμως, τη δική του, μια γλώσσα που χωρίς μεταφράσεις τη διαβάζουν όλοι όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από την επιφάνεια. Και κατά έναν περίεργο και μαγικό συνάμα τρόπο, την «Anagennisi» δεν γίνεται να μην τη «διαβάσεις».



Φεύγοντας από το Athens Hill Restaurant, κουβαλήσαμε μαζί μας όλα όσα είδαμε στην έκθεση. Πιάσαμε τον εαυτό μας να αναλύει όσα «διάβασε» στα έργα του Kirios Criton. Γίναμε κάτι σαν μαθητές που είχαμε να αναλύσουμε ένα λογοτεχνικό κείμενο ή ακόμα καλύτερα σαν να είχαμε μπροστά μας να αναλύσουμε ένα κείμενο του Σωκράτη, ο καθένας με τη δική του οπτική και συναισθηματικό σκίρτημα που του προκάλεσε η ανάγνωση.



Άλλωστε, ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με τον Σωκράτη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Kirios Criton: «Ο Σωκράτης πίστευε πως το καλό συμπίπτει με το αγαθό, ενώ και τα δύο συμπίπτουν με το ωφέλιμο. Με άλλα λόγια, για τον Σωκράτη η αισθητική (το καλό) και η ηθική (το αγαθό) είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ωφελιμότητας».




Σε όλη του τη ζωή πάλεψε να μη μοιάσει σε κανέναν πέρα από τον ίδιο. Μακριά από «θέλω», να μην προσδιορίζεται από ετικέτες. Να παραμείνει ένας αιώνιος μαθητής, όπως ήταν και ο Κρίτων μαθητής του Σωκράτη. Και τα κατάφερε. Τα έργα του είναι μοναδικά… Ξεχωρίζουν… Εντυπώνονται στη σκέψη σου… Γεμίζουν με φως την ψυχή σου… Σε κάνουν να ονειρεύεσαι… Να στρέφεις το κεφάλι σου προς τον ουρανό και να χαζεύεις, πότε το απέραντο γαλάζιό του (ακόμα και αν οι πολυκατοικίες το κρύβουν, θα βρεις εκείνη τη μικρή μπλε χαραμαδίτσα) και πότε το φως από τα αστέρια.




Τι κρατάμε φεύγοντας από την έκθεση; Το πιο πολύτιμο οξυγόνο: την ομορφιά των ονείρων που πλάθονται από την αρχή. Η «Anagennisi» του Kirios Criton γίνεται η δική μας ανάσα ελευθερίας!
Έκθεση Anagennisi
Athens Hill Restaurant
Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο