Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατηγόρησε σήμερα την Ιορδανία ότι αρνείται να δεχτεί στο έδαφός της ή εκδιώκει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, κατά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της.

Σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα στο Αμάν, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι η Ιορδανία απαγορεύει επισήμως την είσοδο Παλαιστινίων της Συρίας από τον Ιανουάριο του 2013.

Περίπου 100 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που είχαν περάσει στη χώρα στα μέσα του 2012, υποχρεώθηκαν να φύγουν.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων σε σύγκριση με τους Σύρους πολίτες. Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, η Ιορδανία έχει αναλάβει να φιλοξενήσει περισσότερους από 600.000 Σύρους πρόσφυγες.

«Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την ίδια βία, τις ίδιες καταστροφές που ωθούν τους Σύρους πολίτες να καταφεύγουν σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο ερευνητής του HRW Άνταμ Κουγκλ.

Η έρευνα, που τιτλοφορείται «Δεν είστε καλοδεχούμενοι: η μεταχείριση των Παλαιστίνιων της Συρίας από την Ιορδανία», βασίζεται σε συνεντεύξεις που έδωσαν περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι, «θύματα» της ιορδανικής πολιτικής, εξήγησε ο Κουγκλ.

Η οργάνωση απηύθυνε έκκληση στο Αμάν να επανεξετάσει την απαγόρευση και να θέσει τέλος στις απελάσεις καθώς με τον τρόπο αυτό συχνά οι αρχές χωρίζουν τους άνδρες από τις οικογένειές τους οι οποίες έτσι «μένουν χωρίς βασική πηγή εισοδήματος».

«Οι απελάσεις παραβιάζουν τη διεθνή υποχρέωση της μη επαναπροώθησης, καθώς το διεθνές δίκαιο απαγορεύει να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες και όσοι ζητούν άσυλο σε περιοχές όπου απειλείται η ζωή τους ή η ελευθερία τους, ή όπου κινδυνεύουν με βασανιστήρια», κατέληξε το HRW.