Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη (3/3) το Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του, ότι διέπραξε μια «περιβαλλοντική επίθεση» με την απόρριψη πολλών τόνων πίσσας στις ισραηλινές ακτές της Μεσογείου από ένα πλοίο που «προήλθε από το Ιράν» σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος.

«Ένα πειρατικό πλοίο με σημαία Λιβύης που αναχώρησε από το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτήν την περιβαλλοντική επίθεση», δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκάμλιελ σε συνέντευξη Τύπου. «(…) Το Ιράν πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες διεξάγοντες περιβαλλοντικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Η πετρελαιοκηλίδα, μια από τις χειρότερες στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε μια οικολογική καταστροφή που θα πάρει μήνες ή και χρόνια για να καθαριστεί, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκάμλιελ δήλωσε σήμερα στο Twitter ότι το εβραϊκό κράτος εντόπισε το πλοίο που ευθύνεται για μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

Τόνοι πίσσας στις παραλίες

Ισχυροί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλά κύματα έπληξαν τις ισραηλινές ακτές στα μέσα Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χυθούν τόνοι πίσσας στις παραλίες, από την Ρος Χανίκρα, στον βορρά κοντά στον Λίβανο έως το Ασκελόν, στα νότια, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα πλοίο αγνώστων στοιχείων που έπλεε σε απόσταση 50 χιλιόμετρων (30 μιλίων) από τις ακτές στις 11 Φεβρουαρίου ως την πιθανή πηγή αυτής της οικολογικής καταστροφής που θα πάρει μήνες ή και χρόνια για να καθαριστεί, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ομάδες του στρατού, πολίτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων αναπτύχθηκαν στις ακτές της χώρας για να καθαρίσουν τους όγκους πίσσας από τις παραλίες.

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές απάλλαξαν από κάθε υποψία ένα ελληνικό τάνκερ και πάνω από δέκα άλλα πλοία, τα οποία υποπτεύονταν ότι προκάλεσαν αυτή την οικολογική καταστροφή.

«Υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτήν τη ρύπανση και δεν θα αφήσουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα ατιμώρητο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

TAGS