Η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς την «βοήθεια» της τρόικας, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο Πάντοαν σημειώνει ότι «η Ιταλία δεν χρειάζεται την Τρόικα, θα προχωρήσει μόνη της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Και προσθέτει με νόημα: «η Ιταλία δεν πρόκειται να καταλήξει στα χέρια της Τρόικας, αυτό γράψτε το με κεφαλαία γράμματα. Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει από μόνη της τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Άρχισε ήδη να το κάνει, αλλά πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της».

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που είναι «ο κύριος στόχος», και ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει την επιβολή νέων φόρων ή την έγκριση οριζόντιων περικοπών».

Αναφερόμενος στην ύφεση στην οποία εισήλθε επίσημα η οικονομία της χώρας βάσει των εκτιμήσεων του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, ο Πάντοαν ανέφερε ότι «τα αρνητικά αυτά στοιχεία αφορούν κυρίως τις επενδύσεις, ενώ εκείνα που σχετίζονται με την κατανάλωση και τις εξαγωγές δημιουργούν αισιοδοξία, έστω συγκρατημένη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο οποίος επισήμανε πρόσφατα στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε βέβαιος ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να παραβιάσει το όριο που έχει θέσει η ΕΕ (3%) όσον αφορά τον λόγο δημόσιου ελλείμματος προς ΑΕΠ «ούτε φέτος, ούτε το 2015».