Τα τέσσερα εκατομμύρια έφτασε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 έπληξαν την οικονομία και οδήγησαν στον πρώτο μήνα απώλειας θέσεων εργασίας από τον περασμένο Μάιο.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ή κατά 44.436 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι χωρίς δουλειά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχή μήνα αύξησης της ανεργίας.

Ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 23,5% υψηλότερος συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Η αύξηση στην ανεργία, που προκάλεσε το τρίτο κύμα, είναι κακή είδηση, αντανακλώντας τις διαρθρωτικές ατέλειες της αγοράς εργασίας που επέτεινε η πανδημία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Ο Φεβρουάριος ήταν επίσης ο πρώτος μήνας καθαρής απώλειας θέσεων εργασίας από τον Μάιο του 2020, με την Ισπανία να χάνει περίπου 30.211 θέσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.