Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι την Κυριακή έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις αλλά και το φράγμα της Μοσούλης, έχει εξοργίσει τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι Πεσμεργκά να προετοιμάζουν την αντεπίθεση τους.

«Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος», είπε ένας κούρδος αξιωματούχος. «Τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΙΚ σημείωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη μεγαλύτερη νίκη του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων καταλαμβάνοντας τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης -το μεγαλύτερο του Ιράκ- αλλά και μια πέμπτη πετρελαιοπηγή.

Η νέα προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους στον τομέα της Μοσούλης και να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στις δύο χώρες.

Στο μεταξύ κούρδοι μαχητές από τη Συρία έχουν φτάσει στο Ιράκ για να ενισχύσουν τους Πεσμεργκά.
«Το (συριακό, κουρδικό) κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD) μάχεται στις περιοχές της Σίντζαρ και της Ράμπια» στο βόρειο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρακινού στρατού, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνέβη σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους Πεσμεργκά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κάσεμ Άτα. «Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολές στους επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας (…) να προσφέρουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις των Πεσμεργκά», πρόσθεσε ο ίδιος.