Αν πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ αποτελεί την Μέκκα των απανταχού Κροίσων, κάνετε λάθος. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι ζουν πλέον στο Λονδίνο παρά στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πάνω από 875.000 κάτοικοι της αγγλικής πρωτεύουσας έχουν περιουσία κινητή και ακίνητη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Με άλλα λόγια, και με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του Λονδίνου είναι 8,9 εκατ., ένας στους 10 Λονδρέζους είναι εκατομμυριούχος. Αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη, οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται στους 820.000.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υψηλή μέση τιμή μίας κατοικίας στο Λονδίνο, που φτάνει τις 600.000 ευρώ, συμβάλλει στην αύξηση των εκατομμυριούχων, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα σε εύπορες περιοχές όπως το Μέιφερ και το Κένσινγκτον.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι λόγω του Brexit, των αλλαγών στη φορολογία και της πτώσης της βρετανικής λίρας, διάφοροι Κροίσοι από την Ασία, την Ρωσία και την Ευρώπη βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν σπίτια πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην αγγλική πρωτεύουσα.

«Τα πρόσφατα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ και οι φόβοι για κινεζική επέμβαση, έκαναν επίσης πολλούς Ασιάτες εκατομμυριούχους να φύγουν και να μετακομίσουν στο Λονδίνο. Σημειώθηκε αύξηση 68% στις χρυσές βίζες που έδωσε η Βρετανία σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ως αντάλλαγμα θα επενδύσουν έκαστος δύο εκατομμύρια λίρες στη χώρα», τονίζει το δημοσίευμα.

Τεράστιες οι οικονομικές ανισότητες

Την ίδια στιγμή όμως, το Λονδίνο έχει και τους περισσότερους κατοίκους στη Βρετανία που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας: πάνω από 2,5 εκατ. κάτοικοι ή σχεδόν ένας στους τρεις Λονδρέζους, ζει και επιβιώνει με τα ελάχιστα.

Το ποσοστό αυτό, 28%, έναντι 22% στις υπόλοιπες πόλεις αποτελεί κοινωνική ντροπή για τη χώρα, ειδικά καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται και 800.000 παιδιά, που αποτελούν το 39% του συνόλου των παιδιών στην πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, όμως, η Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση, με πρωταθλήτρια την Κίνα.

Ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων για πρώτη φορά το 2019 ξεπέρασε εκείνο των αμερικανών πλουσίων, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα πλούτου της τράπεζας, πλέον υπάρχουν 100 εκατ. Κινέζοι ανάμεσα στο 10% του κόσμου με τους πλουσιότερους ανθρώπους, ενώ στον αντίποδα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 99 εκατ. Αμερικανοί. Η γοργή μεταμόρφωση της Κίνας από ένα αναπτυσσόμενο έθνος σε μια πλήρως ανεπτυγμένη οικονομία συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του αριθμού- ρεκόρ πλουσίων, αναφέρει η έκθεση.