Η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χορηγεί το κινέζικο εμβόλιο κατά της Covid-19 της κινεζικής εταιρίας Sinopharm θα γίνει από αύριο η Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Facebook ότι τα εμβόλια της Sinopharm θα χορηγηθούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Η Ουγγαρία έχει επίσης αγοράσει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik, το οποίο, όπως και το εμβόλιο της Sinopharm, δεν έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνει τη βραδύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 5 εκατ. δόσεων του εμβολίων της Sinopharm και οι πρώτες 550.000 δόσεις έφθασαν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην Ουγγαρία στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που ανυπομονεί να ανοίξει εκ νέου την οικονομία, θέλει να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης ύστερα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εγκεκριμένων από την ΕΕ εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης.

Το πρόγραμμα της Ουγγαρίας περιλαμβάνει επίσης τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρία Moderna και την αγγλοσουηδική AstraZeneca.

«Τις επόμενες λίγες ημέρες μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα στην ανοσοποίηση χάρη στο κινεζικό εμβόλιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιστβαν Γκιόργκι, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό. «Αυτό σημαίνει ότι εντός μίας εβδομάδας, ο αριθμός όσων έχουν κάνει εμβόλιο μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 800.000».

Από την αρχή της πανδημίας, η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει 407.274 κρούσματα κορονοϊού, με 14.450 θανάτους.