Καταδικασμένος δολοφόνος που είναι σήμερα ακτιβιστής στη Βαλτιμόρη έκανε μια πρόταση για να μειωθούν τα εντυπωσιακά ποσοστά δολοφονιών στην πόλη, η οποία προκάλεσε αίσθηση: Να πληρώνονται οι εγκληματίες για να μη σκοτώνουν.

Η αμφιλεγόμενη ιδέα ανήκει στον Tyree Moorehead, ο οποίος ήταν 15 ετών όταν οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου πέρασε 18 χρόνια από τη ζωή του, σύμφωνα με το δίκτυο Fox 45.

«Μπορώ να σχετιστώ με τους δράστες», δήλωσε ο ακτιβιστής που πλέον μεταμορφώνει σημεία της πόλης όπου έχουν σημειωθεί δολοφονίες από πυροβολισμούς. «Μαντέψτε τι θέλουν; Θέλουν χρήματα», αναφέρει.

Η Βαλτιμόρη έχει πληγεί από το βίαιο έγκλημα τα τελευταία χρόνια, κλείνοντας το 2020 με 335 ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Baltimore Sun. Το 2019, σημειώθηκαν 348 δολοφονίες.

«Έχω μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Έχω δει τους δράστες των πυροβολισμών. Είναι μια μικρή πόλη, ξέρω ποιοι είναι», ανέφερε ο Moorehead.

Μια παρόμοια στρατηγική είχε ακολουθήσει παλιότερο το Ρίτσμοντ στην Καλιφόρνια, μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στις ΗΠΑ, που πλήρωνε τους εγκληματίες έως και 1.000 δολάρια τον μήνα, ενώ τους παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια για να βρουν δουλειά, μετέδιδε το NPR το 2016. Τα ποσοστά δολοφονιών έπεσαν στο μισό.

Ο πρώην εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαλτιμόρης TJ Smith συμφώνησε, από την πλευρά του, πως χρειάζεται μια δημιουργική προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί η βία στην πόλη – αλλά τα χρήματα δεν είναι η απάντηση.

«Μπορεί να το κάνει πιο εύκολο για τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα», σημείωσε.