Το 40% των θανάτων από την Covid-19 θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει οι ΗΠΑ, αν το ποσοστό θνητότητας από την ασθένεια στη χώρα ακολουθούσε το ποσοστό που καταγράφηκε στις άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7).

Σε αυτό κατέληξε μελέτη της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που επιφορτίστηκε με την αξιολόγηση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιτροπή καταδικάζει την απόκριση Τραμπ στην Covid, αλλά επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στην επιδημία με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας υγείας. Κατά την περίοδο 2002-2019, οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να υπολογίσει πόσους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει οι ΗΠΑ, η επιτροπή υπολόγισε τον μέσο όρο της θνητότητας στις υπόλοιπες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία ) και τον συνέκρινε με τους αμερικανικούς αριθμούς.

Η Μέρι Τ. Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διευθύντρια του FXB Center for Health and Human Rights του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ άσχημα με την επιδημία αυτή, αλλά το χάλι αυτό δεν βαρύνει μόνο τον κ. Τραμπ, έχει επίσης σχέση με τις αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική… Αυτό δεν θα επιλυθεί με ένα εμβόλιο».