Η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια υπαναχώρησε από τα σχέδιά της να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέφουν από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα, ύστερα από μια εστία κρουσμάτων που συνδέεται με ένα ξενοδοχείο καραντίνας στο Αεροδρόμιο της Μελβούρνης όπου διένεμαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οκτώ μολύνσεις COVID-19 συνδέονται με το ξενοδοχείο αφού δύο ακόμα άνθρωποι –ένας φιλοξενούμενος σε καραντίνα και ένας εργαζόμενος– βρέθηκαν θετικοί τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας.

Οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο ξενοδοχείο για να περάσουν την καραντίνα και πάνω από 100 εργαζόμενοι τέθηκαν επίσης σε απομόνωση, σύμφωνα με τις αρχές.

Όποιος φθάνει στην Αυστραλία τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο, μεταξύ των οποίων και οι αθλητές τένις που αγωνίζονται στο τουρνουά Australian Open που ξεκίνησε στη Μελβούρνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η εστία έχει δημιουργήσει φόβους για νέο κύμα κρουσμάτων στην πολιτεία που έχει δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την COVID-19.

Η Βικτόρια είχε πάνω από 20.000 κρούσματα πέρυσι, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν αυστηρό lockdown διάρκειας άνω των 100 ημερών, το πλέον αυστηρό μέτρο στο οποίο προχώρησε η αυστραλιανή πολιτεία.

Ο Μπρετ Σάτον, ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας στη Βικτόρια, είπε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι η εστία μπορεί να ιχνηλατηθεί έως τη χρήση ενός νεφελοποιητή –που μετατρέπει τα φάρμακα σε νεφέλωμα πριν τα εισπνεύσει ο ασθενής.

«Θεωρούμε ότι οι εκθέσεις αφορούν όλες αυτό το γεγονός, τη χρήση ενός νεφελοποιητή», δήλωσε ο Σάτον σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

«Ο ιός μεταφέρθηκε στον διάδρομο και εκτέθηκαν σε αυτόν ο επόπτης και ο εργαζόμενος στην υπηρεσία σίτισης καθώς και ο άλλος φιλοξενούμενος».

Ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα σχέδια για αύξηση από την επόμενη εβδομάδα του ορίου στις διεθνείς αφίξεις από τις 1.100 ανά εβδομάδα στις 1.300.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Καμπέρα όρισε ότι επιτρεπόταν έως 6.000 άνθρωποι περίπου να επιστρέφουν στη χώρα κάθε εβδομάδα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης χρονιάς ότι 30.000 Αυστραλοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν στο μητρώο αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Με περίπου 22.000 κρούσματα και 909 θανάτους, η Αυστραλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία, λόγω κυρίως των αποφασιστικών lockdowns και του σχεδόν ολοκληρωτικού κλεισίματος των συνόρων.