Τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις με τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους και την κατάσταση στην Ουκρανία, είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να σταματήσουν επειγόντως οι εχθροπραξίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας να
χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές προκειμένου
να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη μία ταχεία, άμεση συνάντηση της ομάδας
επαφής διπλωματών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία
στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί η
εκεχειρία.

«Σημειώθηκε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς επίσης και η εφαρμογή της ρωσικής πρωτοβουλίας για παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης όλων των περιστάσεων υπό τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

«Και οι δύο συμφώνησαν πως μία διεθνής, ανεξάρτητη επιτροπή υπό την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) θα πρέπει να έχει ταχεία πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του επιβατηγού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.