Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ενημέρωσε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για τη διεθνή ομάδα που ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη η πτήση MH17 της Malaysia Airlines το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ο πρόεδρος επισήμανε ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα πρέπει να παραμείνουν στα χέρια διεθνών εμπειρογνωμόνων και όχι να παραδοθούν σε κάποια τρίτη χώρα από τους τρομοκράτες», ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας σε ανακοίνωσή του.

Ο Ποροσένκο κάλεσε επίσης Γερμανούς και Βρετανούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Σε άλλη επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στις ανατολικές περιοχές όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να μεταφερθούν οι σοροί των θυμάτων.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε χθες στην ανατολική Ουκρανία «κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος» ο οποίος ερρίφθη από μια «ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές» που πρόσκεινται στην Ρωσία,.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα, η Σαμάνθα Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Μπουκ (ή SA-11).

Η Πάουερ υποστήριξε ότι «αυτονομιστές εντοπίστηκαν» χθες το πρωί να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.

Απεναντίας, πρόσθεσε η ίδια, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη» στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.

«Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού», πρόσθεσε επίσης η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι «ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος».

Αν πράγματι αυτονομιστές έριξαν τον πύραυλο, συνέχισε, «αυτοί όπως και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα έχουν αρκετούς λόγους να αποκρύψουν τα στοιχεία του εγκλήματός τους».

Ως εκ τούτου, η Πάουερ ζήτησε την άμεση έναρξη μιας διεθνούς έρευνας και κάλεσε το Κίεβο και τους αυτονομιστές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να «διευκολύνουν την πρόσβαση στην περιοχή».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στους αυτονομιστές και να «λάβει εκτάκτως συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλυνθεί η ένταση στην Ουκρανία».