Δύο χρόνια μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στον αερολιμένα του Μπουργκάς στην οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε ισραηλινοί τουρίστες και ο βούλγαρος οδηγός τουριστικού λεωφορείου, ενώ και πολλοί ισραηλινοί τραυματίστηκαν, οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας έδωσαν στη δημοσιότητα τις ταυτότητες του ύποπτου δράστη της τρομοκρατικής ενέργειας και των δύο συνεργών του.

Ο Mohamad Hassan El Husseini, γεννηθείς στις 27 Μαΐου του 1989 στο Λίβανο που είχε λιβανέζικη και γαλλική υπηκοότητα είναι ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στο τουριστικό λεωφορείο στο αεροδρόμιο «Σαράφοβο» της πόλης Μπουργκάς.

Η ταυτότητα του τρομοκράτη, ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου από την ισχυρή έκρηξη στις 18 Ιουλίου του 2012, έχει αποδειχθεί με κατηγορηματικό τρόπο από το τεστ DNA και από τις έρευνες της ανάκρισης. Ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει πλαστή άδεια οδήγησης από την πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με το όνομα Jacque Felipe Martin.

Τα παραπάνω αναφέρονται στη σημερινή ανακοίνωση της βουλγαρικής εισαγγελίας και της αρμόδιας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (DANS), στην οποία δημοσιεύονται και τα στοιχεία ταυτότητας των δύο συνεργών του Husseini.

Πρόκειται για τον Meliad Farad, αυστραλιανής υπηκοότητας που χρησιμοποίησε πλαστή άδεια οδήγησης στο όνομα Brian Jeramiah Jameson και τον Καναδό υπήκοο El Hajj Hassan, ο οποίος επίσης είχε πλαστή άδεια οδήγησης στο όνομα Ralph William Rico.

Μέχρι στιγμής δεν έχει απαγγελθεί επίσημη κατηγορία εναντίον ύποπτου δράστη, ωστόσο, επειδή η νόμιμη περίοδος της ανάκρισης παρατάθηκε πρόσφατα κατά άλλους έξι μήνες, ως τις 23 Δεκεμβρίου του 2014, μέχρι τότε θα γίνει νέα μεγάλη πραγματογνωμοσύνη, με στόχο να διαπιστωθεί ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική πράξη, ανήγγειλε σήμερα από το Μπουργκάς η αρμόδια εισαγγελέας Καρίνα Τσαπκάνοβα.

Στις αρχές του 2013, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ αποκάλυψε τη «βάσιμη υπόνοια», κατά τα λόγια του που είχε προκύψει από τις ανακρίσεις στη Βουλγαρία, ότι για την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπουργκάς ευθύνεται η οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», η οποία στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υπενθυμίζεται στα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.