Τον θάνατο τριών ανθρώπων προκάλεσε μια έκρηξη, που αποδόθηκε σε βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ ένας άλλος βομβιστής-καμικάζι σκότωσε έξι ανθρώπους λίγο έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα, δήλωσαν πηγές από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική Βαγδάτη όταν μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου εξερράγη κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στην κεντρική αγορά της Σόρτζα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αναφέροντας στο Twitter ότι ένας άνδρας που αποκάλεσε Αμπού Μπακρ αλ Αουστράλι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κοντά στο τέμενος.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι ο άλλος βομβιστής πυροδότησε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά σε ένα σημείο ελέγχου στη βόρεια έξοδο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, η πλειονότητα των οποίων ήταν αστυνομικοί.

Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν την ώρα που ο στρατός και σιιτικές πολιτοφυλακές προσπαθούν να απωθήσουν τους σουνίτες αντάρτες του ΙΚ, που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του βόρειου Ιράκ.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ απώθησαν μια επίθεση του ΙΚ εναντίον μιας σιιτικής πόλης στο βόρειο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας 15 αντάρτες, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Την επίθεση εξαπέλυσαν χθες Τετάρτη μαχητές του ΙΚ και άλλοι σουνίτες αντάρτες εναντίον της Αμέρλι, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Σουλεϊμάν Μπεκ, μιας γειτονικής πόλης.

Η Αμέρλι βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Σουλεϊμάν Μπεκ, την οποία ελέγχουν από τις 10 Ιουνίου οι αντάρτες.