Σε συνομιλίες για να αγοράσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η κινεζική Sinovac Biotech βρίσκεται η Βραζιλία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο στο Reuters.

Η παραγγελία αφορά επιπλέον ποσότητα από 100 εκατομμύρια δόσεις που εμβολίου, γνωστού ως CoronaVac, που έχει ήδη εξασφαλίσει η χώρα, μέσω του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Butantan.

Το κρατικό ινστιτούτο έκανε μαζικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου στη Βραζιλία και τώρα ολοκληρώνει τις δόσεις για το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης, ενώ σχεδιάζει να έχει 100% εγχώρια παραγωγή στις αρχές του 2022. Το μόνο άλλο εμβόλιο που έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση στη Βραζιλία είναι αυτό της AstraZeneca.

Ο Joao Doria, κυβερνήτης της πολυπληθέστερης και πλουσιότερης πολιτείας, ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τις δοκιμές του CoronaVac και της διανομής του στη Βραζιλία, διογκώνοντας τις προεδρικές του φιλοδοξίες και τροφοδοτώντας την κόντρα του με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αλλά με την αποτελεσματικότητα λίγο πάνω από το 50%, στις δοκιμές που έγιναν στη Βραζιλία, κάποιοι διερωτώνται εάν η Βραζιλιά θα έπρεπε να κινηθεί και προς την αγορά άλλων εμβολίων, καθώς αντιμετωπίζει το πλέον θανατηφόρο ξέσπασμα του κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ.

Η πανδημία έχει σκοτώσει σχεδόν 230.000 ανθρώπους στη Βραζιλία, και μια νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην πόλη Μανάους αποδείχθηκε καταστροφική, ενώ το δεύτερο κύμα σαρώνει την πόλη.

Την ώρα που το ομοσπονδιακό ινστιτούτο βιοϊατρικής Fiocruz ακόμα περιμένει τις προμήθειες για να αρχίσει να εμφιαλώνει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το Butantan έχει αρχίσει να τελειώνει και να πουλά δόσεις του CoronaVac στο υπουργείο Υγείας.