Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τετάρτη Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις.

Οι ηγέτες, που συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κάλεσαν και τις δύο πλευρές για «αποκλιμάκωση της κατάστασης, τον τερματισμό της βίας, να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού, ιδίως επιτρέποντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτελέσουν παράγοντες για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε δηλώσεις τους, οι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για διαμεσολάβηση ώστε Ισραηνινοί και Παλαιστίνιοι να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.