Αποτελεσματική προστασία στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, των παιδιών και των Ρομά ζητά από την Ρουμανία ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Σε σημερινή του έκθεση για την Ρουμανία, ο επίτροπος Μούιζνιεκς ζητεί από τις ρουμανικές αρχές πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών και των Ρομά στη χώρα.

Βασιζόμενος σε όσα διαπίστωσε ο ίδιος σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ρουμανία (31η Μαρτίου-4η Απριλίου 2014) ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, απομονώνονται από την κοινωνία, αντιμετωπίζουν συχνά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και σε ορισμένες περιπτώσεις, εσκεμμένη κακομεταχείριση».

«Η αποϊδρυματοποίηση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε ο επίτροπος που συνιστά την αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να αναγνωρισθεί το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν ικανότητα δικαίου σε ισότιμη βάση με τους άλλους στην όλες τις πτυχές της ζωής.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, η πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση θα πρέπει να βελτιωθεί για τα παιδιά με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς, και η εκπαίδευση τους να προωθηθεί κατά προτεραιότητα.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κατάσταση που βρίσκονται 80.000 παιδιά περίπου, που άφησαν πίσω τους οι γονείς τους που εργάζονται στο εξωτερικό, για το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά στη Ρουμανία ζουν στο δρόμο καθώς και για την παραμέληση και κακοποίηση που υφίστανται πάνω από 22.000 παιδιά που ζουν σε ιδρύματα στην Ρουμανία.

Παρόλο που ο Επίτροπος χαιρετίζει την καταγραφή των χιλιάδων παιδιών Ρομά και την παράδοση των εγγράφων ταυτότητας σε περισσότερες από 30.000 οικογένειες Ρομά, τονίζει ιδιαίτερα ότι οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονται από ρητορικές μίσους και κρούσματα βίας κατά των Ρομά στην χώρα.