Οι κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες θα ξαναρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία προς τα καταφύγιά τους στο βόρειο Ιράκ αφού το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο τον τερματισμό μιας εξέγερσης η οποία συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που έχει στόχο να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οποία βρίσκεται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία και την χαρακτήρισε «ιστορική εξέλιξη».

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη νομική προστασία των αξιωματούχων της χώρας που θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Προετοιμάζει επίσης την αποκατάσταση των μαχητών του PKK αναθέτοντας στην κυβέρνηση «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή τους στις εστίες τους και τη συμμετοχή και την επανένταξή τους στην κοινωνική ζωή».

Το κείμενο πρόκειται να ψηφισθεί με ταχείες διαδικασίες τον Ιούλιο από το κοινοβούλιο, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PKK) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι κούρδοι μαχητές πρόκειται να ξαναρχίσουν την αναδίπλωσή τους προς τις βάσεις τους στο Ιράκ το Σεπτέμβριο μετά την υιοθέτηση του κειμένου αυτού, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ». Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, διευκρινίζει η εφημερίδα.