Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όρισε την εκλεκτή του για υφυπουργός Δικαιοσύνης, την Λίσα Μόνακο ως προσωρινή σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας ενόψει της τελετής ορκωμοσίας της επόμενης Τετάρτης, δήλωσε μια εκπρόσωπος του επιτελείου Μπάιντεν, που είναι αρμόδιο για την μετάβαση εξουσίας.

«Η κυρία Μόνακο θα βοηθήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο και θα συνεργαστεί με τον εισερχόμενο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον εισερχόμενο σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας και τους σημερινούς αξιωματούχους ασφαλείας και δυνάμεων επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα σχέδιά τους για την ορκωμοσία», δήλωσε η εκπρόσωπος στο Reuters.

«Δεδομένων των υπαρχουσών απειλών, ο προσωρινός ρόλος της κας Μόνακο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην περίοδο πριν την ορκωμοσία», πρόσθεσε.

Ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις της πόλης της Ουάσιγκτον έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και οι αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου εν μέσω φόβων για νέα βίαια επεισόδια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ αρχίζει να μπαίνει σε καθεστώς lockdown ενόψει της τελετής ορκωμοσίας της επόμενης Τετάρτης, με την αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines να θέτει σήμερα νέους περιορισμούς στους επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον. Η Delta δεν θα επιτρέπει στους επιβάτες πτήσεών της που πετούν στα αεροδρόμια της περιοχής της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας να μεταφέρουν όπλα μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Εντ Μπάστιαν.

Την ημέρα της ορκωμοσίας οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο θα παραμείνουν κλειστοί, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ορισμένους σταθμούς του μετρό και θα ανακατευθύνει γραμμές λεωφορείων από αύριο Παρασκευή έως τις 21 Ιανουαρίου.

Το FBI ανέφερε ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «ένοπλες διαδηλώσεις» σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και στις 50 πολιτείες και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Ακτιβιστές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για νέα βίαια επεισόδια και ζήτησαν από το ξενοδοχεία να κλείσουν από το Σαββατοκύριακο.

Η εκπρόσωπος του επιτελείου του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου είπε ότι η ομάδα Μπάιντεν συνεχίζει να πιέζει για την γρήγορη επικύρωση από την Γερουσία του Αλεχάντρο Μαγιόρκα στο πόστο του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην έχει αναλάβει τα καθήκοντά του την ημέρα της ορκωμοσίας.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος είπε, η «δοκιμασμένη από κρίσεις» εμπειρία της Μόνακο θα παρέχει «ζωτικής σημασίας σταθερότητα και ηγεσία κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι έχουμε πλήρη συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας».

Η Μόνακο διετέλεσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιτρομοκρατίας και αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης για την εθνική ασφάλεια υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ομπάμα.