Mία εβδομάδα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι νομοθέτες των ΗΠΑ συνεδρίασαν στην ίδια αίθουσα για να παραπέμψουν τον πρόεδρο που κινητοποίησε τον οργισμένο όχλο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 231 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ που ένας πρόεδρος παραπέμπεται δύο φορές στη θητεία του.

Και για έναν πρόεδρο που αρέσκεται να καυχιέται για τις επιτυχίες της προεδρίας του, το τέλος του στον Λευκό Οίκο μόνο ένδοξο δεν είναι.

Σύμφωνα με το κείμενο της παραπομπής, ο πρόεδρος κατηγορείται για την υποκίνηση των ταραχών στο Καπιτώλιο, μετά την πύρινη ομιλία του σε χιλιάδες οπαδούς του κοντά στον Λευκό Οίκο εκείνη τη μέρα.

Το κείμενο θα διαβιβαστεί στη Σύγκλητο, το σώμα της οποίας θα συνεδριάσει για τις επόμενες κινήσεις. Η έκβαση της δίκης, η οποία δεν θα ξεκινήσει πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, είναι ωστόσο αμφίβολη.

Ακόμα και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών υφίστανται όμως κλυδωνισμοί, καθώς τουλάχιστον 10 μέλη του κόμματος έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους με τις κινήσεις του Τραμπ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του προέδρου και οι New York Times παραθέτουν ακόμα και ονόματα που εκφράζουν τη θέληση να δικαστεί ο πρόεδρος για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν πως με την παραπομπή του προέδρου δεν δικάζεται μόνο ο Τραμπ, αλλά και ο τραμπισμός εν γένει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδομηθεί μεν, ίσως όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.