Στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στα λεγόμενα της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που τόνισε ότι δεν επιτρέπεται στα κράτη – μέλη της ΕΕ να διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες για εμβόλια με τις φαρμακευτικές εταιρείες παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύνολο, απαντά το Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας τόνισε χαρακτηριστικά: «H συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας χαιρέτισε εξάλλου την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των Pfizer/BioNTech για την εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19.

Η Γερμανία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4/1) ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα καθώς η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες της ΕΕ που απαγορεύουν στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται παράλληλες συμφωνίες με παρασκευαστές εμβολίων.

«Κανένα κράτος μέλος σε αυτή τη νομικά δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ούτε να συνάπτει συμβόλαια παράλληλα», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.