Η διάσκεψη των δημάρχων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε την Κυριακή το Κογκρέσο να συντάξει μια διακομματική νομοθεσία για την αντιμετώπιση του κύματος της παράνομης μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε βοήθεια για να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος που προκύπτει στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις.

Η διάσκεψη των δημάρχων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε κατά την ετήσια συνδιάσκεψή της στο Ντάλας, ότι ζητά από τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου μια νομοθεσία για την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη των πόλεων και των πολιτειακών κυβερνήσεων των οποίων τα οικονομικά πλήττονται από το κόστος που συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση.

«Ξεχάστε το D (δημοκρατικοί) ζήτημα. Ξεχάστε το R (ρεπουμπλικάνοι) ζήτημα. Αυτό είναι ένα αμερικανικό ζήτημα», δήλωσε ο Τομ Τάιτ δημοκρατικός δήμαρχος και συν-πρόεδρος της Task Force για την μεταναστευτική μεταρρύθμιση που είναι μια διακομματική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 52.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φτάσει στα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την περασμένη Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται από τον Λευκό Οίκο ως ανθρωπιστική κρίση.

Ο Λευκός Οίκος πάντως την περασμένη εβδομάδα ενέτεινε τις προσπάθειές του για να επιβραδύνει τη ροή εισόδου ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα, προωθώντας μέτρα για την απέλαση μεταναστών αλλά επίσης ανακοινώνοντας νέα χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ασφάλειας στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που μαστίζονται από τη βία.