Ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βιέννη, ενώ οι συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 2 Ιουλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια σύνοδος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ομάδας των 5+1 χωρών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Εργαστήκαμε πολύ σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για να αναπτύξουμε τα στοιχεία εκείνα που θα συγκεντρώσουμε στην επόμενη συνάντησή μας στη Βιέννη, από τις 2 Ιουλίου» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο Μαν, έπειτα από ένα διάλογο 5 ημερών, ο οποίος σύμφωνα με πολλές πηγές, συνάντησε πολλά εμπόδια.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι έχει ξεκινήσει η σύνταξη ενός κοινού κειμένου συμφωνίας με το Ιράν.

«Παρουσιάσαμε ο καθένας κάποιες ιδέες σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της σύνταξης του κειμένου» είπε ο Μαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστήριξε ότι οι βασικές διαφωνίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν μεταξύ του ισλαμικού κράτους και της ομάδας των 5+1 χωρών.

«Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις διαφωνίες για σημαντικά θέματα… υπήρξε πρόοδος, αλλά σημαντικές διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Ζαρίφ στους δημοσιογράφους, ενώ προέτρεψε τα 6 κράτη να «εγκαταλείψουν τις υπερβολικές απαιτήσεις τις οποίες δε μπορεί να αποδεχθεί το Ιράν».

Νωρίτερα σήμερα ένας κινέζος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες υποστήριξε ότι η συνάντηση στις 2 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 20η Ιουλίου για μια συνολική συμφωνία για το θέμα, θα πραγματοποιηθεί σε πολιτικό και όχι τεχνικό επίπεδο.

«Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα ξεκινήσει από τη 2α Ιουλίου» είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάνγκ Τσουν. Επισήμανε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα «πλαίσιο ενός κοινού κειμένου» συμφωνίας αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Αυτή είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γερμανία συνάντησαν ιρανούς αξιωματούχους και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου προσπαθώντας να επιλύσουν τη δεκαετή διαμάχη μεταξύ τους για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.