Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίθια θα επισκεφθούν προσεχώς στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό πριν μεταβούν στις γειτονικές χώρες, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλιο.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναμένεται να πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι περιοδεία στο εξωτερικό, ενώ μια περιοδεία ανά τη χώρα προγραμματίζεται επίσης.

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα όσον αφορά το διεθνές επίπεδο, με το Βατικανό στην πρώτη θέση», δήλωσε ο υπουργός στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE, χωρίς να διευκρινίσει τις ημερομηνίες του ταξιδιού.

Το Σεπτέμβριο ο βασιλιάς θα μετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο Γκαρθία διευκρινίζοντας ότι ο Φελίπε «θα παρουσιάσει τότε τη διεθνή πολιτική της Ισπανίας και θα επιδιώξει τη στήριξη στην υποψηφιότητα της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2015-2016».

Η Ισπανία ανταγωνίζεται με τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη ο νέος βασιλιάς θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος του έστειλε χθες συγχαρητήριο τηλεγράφημα. «Είμαι ευτυχής που μπορώ να συνεργαστώ από κοντά με τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄και να συνεχίσω τα επόμενα χρόνια την ενίσχυση των σχέσεων», μεταξύ των δύο πλευρών, έγραψε ο Ομπάμα.

Ο 46χρονος βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ ορκίστηκε χθες μετά την παραίτηση του πατέρα του Χουάν Κάρλος στη διάρκεια λιτής τελετής στο Κοινοβούλιο χωρίς την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών.