Οι χώρες της Ευρώπης ακολουθούν την πρωτιά της Αγγλίας και εμβολιάζουν τους πολίτες τους για την Covid-19.

O εμβολιασμός ξεκίνησε την Κυριακή στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία κ.α., καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν επισήμως σε κοινή ημερομηνία για τα πρώτα εμβόλια. Μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Στην Ιταλία, η πρώτη των πρώτων ήταν η 29χρονη νοσοκόμα Claudia Alivernini, μία από τους τρεις νοσηλευτές που ήταν στην κορυφή της λίστας για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Κάνοντας το εμβόλιο σε νοσοκομείο της Ρώμης, η Alivernini δήλωσε: «Είναι η αρχή του τέλους».

Στη Γερμανία, που ο επίσημος εμβολιασμός ξεκίνησε την Κυριακή, τα πρώτα εμβόλια χορηγήθηκαν μία μέρα νωρίτερα. Η πρώτη ήταν η Edith Kwoizalla, 101 ετών, που έλαβε το εμβόλιο σε οίκο ευγηρίας στα βόρεια της χώρας. Η ηλικιωμένη γεννήθηκε μέσα στο κύμα της Ισπανικής Γρίπης του 1918.

Στην Ισπανία, ο πρώτος πολίτης που έλαβε τη σωτήρια ένεση ήταν η 96χρονη Araceli Hidalgo, η οποία δέχτηκε το εμβόλιο σε οίκο ευγηρίας κοντά στη Μαδρίτη. «Ευχαριστώ τον Θεό», δήλωσε η ηλικιωμένη, «για να δούμε τώρα αν θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τον ιό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει 12,5 εκατ. δόσεις ως το τέλος της χρονιάς.

Ο εμβολιασμός ξεκίνησε επίσης και στη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ο 67χρονος Svein Andersen, που ήταν και ο πρώτος πολίτης που έλαβε το εμβόλιο στο Όσλο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι σαν ιστορική προσωπικότητα … κάπως σαν τον πρώτο άνθρωπο στο Φεγγάρι»…