Σε 674 άνθρωποι ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία, ενώ τα νέα κρούσματα είναι 17.992. «Χρειάζονται αυστηρότερα προληπτικά μέτρα», λέει το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα.

Συνολικά, σήμερα (18/12) πραγματοποιήθηκαν 179.800 διαγνωστικά τεστ και το 10% διαγνώστηκε θετικό.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 67.894 θάνατοι στη χώρα. Χθες ανακοινώθηκαν 683 θάνατοι και τα περιστατικά ήταν 18.236. Σε σχέση το περασμένο 24ωρο, επίσης, στις ΜΕΘ βρίσκονται 36 λιγότεροι ασθενείς, και 658 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας υπογραμμίζει ότι η διάδοση του ιού στην Ιταλία είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλή, και όχι μόνον τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να χαλαρώσουν αλλά, σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να ενισχυθούν.

Παράλληλα, οι ειδήμονες του Ινστιτούτου προσθέτουν ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε περίπτωση που επιτραπούν όλες οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς και ενισχυθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, υψηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Ο Κόντε ανακοινώνει απόψε την αυστηροποίηση των μέτρων για την περίοδο των γιορτών

Έπειτα από σειρά αναβολών, ο Τζουζέπε Κόντε ανακοινώνει απόψε την αυστηροποίηση των μέτρων για την περίοδο των γιορτών. Αναμένεται να ανακοινώσει, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν για την περίοδο των γιορτών, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιταλίας και βάσει της ανταπόκρισης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η υιοθέτηση της λεγόμενης σκληρής γραμμής: «Από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, αναμένεται να επιβληθούν δέκα ημέρες ολικού lockdown, και άλλες τέσσερις με αυστηρά περιορισμένη δυνατότητα κυκλοφορίας των πολιτών και λειτουργίας των καταστημάτων».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, σε κάθε αυτοκίνητο δεν θα μπορούν να επιβαίνουν πάνω από δυο άτομα, με μόνη εξαίρεση τα παιδιά μέχρι 14 ετών.

Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι την παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα, στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά, όπως και για την ημέρα των Θεοφανίων, τα καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων των καφέ και των εστιατορίων) θα μείνουν κλειστά και για να βγει κανείς, από το σπίτι, θα πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, περιφερειάρχης του Λάτιου, με πρωτεύουσα την Ρώμη, τόνισε ήδη ότι αν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επισημοποιηθούν μέσα στην ημέρα, ο ίδιος θα υπογράψει απόφαση η οποία θα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών, για να προληφθεί ένα τρίτο, δραματικό κύμα κορονοϊού.

TAGS