Ένα από τα πιο αγαπητά και με την μεγαλύτερη επιρροή πρόσωπα στο κοινό της Βρετανίας που έχουν περάσει ποτέ από την χώρα, ήταν αδιαμφισβήτητα η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιδείξεις λατρείας απέναντί της ήταν υπερβολικές, με το λαό αλλά κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να την αποκαλούν «Πριγκίπισσα του Λαού», για την ισορροπημένη και «προσγειωμένη» προσωπικότητά της, αλλά και για την αβίαστη ευγένεια που την χαρακτήριζε όταν ασχολούνταν με τον λαό.

Και ενώ, όντως, πρόκειται για υπαρκτά χαρακτηριστικά της, που από πλευράς δημοσίων σχέσεων δεν την ευνόησαν και πολύ, ο χαρακτηρισμός «του λαού» απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, στην πραγματικότητα, μεγάλωσε ως αριστοκράτισσα, προερχόμενη από μια βρετανική οικογένεια πολλών γενεών γαλαζοαίματων. Όπως έγραψε η συγγραφέας του Wolf Hall, Χίλαρι Μάντελ στο The Guardian, η Νταϊάνα μπορεί να μην προήλθε από τα βασιλικά ανάκτορα, αλλά «οι πρόγονοί της ήταν αρχαίοι μεσίτες εξουσίας -άτομα που ασκούσαν μεγάλη επιρροή στο κοινό αναφορικά με τις ψήφους τους αποκομίζοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη- πολύ παλιότεροι από τους Windsors».

Επίσης, το περιοδικό «O, the Oprah Magazine» σημείωνε ότι «ως παιδί η πριγκίπισσα Νταϊάνα μεγάλωσε κοντά στους βασιλείς, καθώς γεννήθηκε στο Park House, ένα αρχοντικό εννέα υπνοδωματίων μέσα στο κτήμα Σάντρινγκχαμ της βασίλισσας, όπου η βασιλική οικογένεια περνά σχεδόν κάθε Χριστούγεννα. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και η οικογένειά της έμεναν στο Σάντρινγκχαμ, ερχόντουσαν σε κοινωνικές επαφές συχνά με τους Σπένσερς». Η Νταϊάνα, λοιπόν, μπορεί να μην γεννήθηκε ως μέλος του παλατιού, ωστόσο, ανατράφηκε σίγουρα με κανόνες πολύ κοντά σε αυτό. Έτσι, το παρατσούκλι «Πριγκίπισσα του λαού», απείχε πολύ, τουλάχιστον, από την καταγωγή της.