Στην περίπτωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ «το σκάφος γέρνει αλλά δεν βυθίστηκε ακόμα» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Agence Europe, σημειώνοντας ότι η βαρκάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ με τους κυρίους Κάμερον Ρούτε και Ράνφελντ δεν φαίνεται να έχει, προς το παρόν, καταφέρει να βυθίσει την υποψηφιότητα Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο κ. Γιούνκερ έχει βρεθεί στο στόχαστρο μιας ανελέητης και με χτυπήματα κάτω από τη μέση εκστρατείας του βρετανικού Τύπου, αλλά και βρετανικών πολιτικών κύκλων, με τα μέλη του Εργατικού Κόμματος να λαμβάνουν τώρα επίσης θέση εναντίον του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι διαβουλεύσεις με τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 12 Ιουνίου. Επίσης αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι να σχεδιάζει να συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στις 12 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον κ. Ρομπάι να βολιδοσκοπήσει τις πιθανές πλειοψηφίες γύρω από τις σημερινές υποψηφιότητες – και, συνεπώς, να βολιδοσκοπήσει και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται για την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπάι ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολύ σαφής για τις προθέσεις του, επαναλαμβάνοντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ότι το κύριο θέμα σήμερα είναι να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες εργασίας για την επόμενη Επιτροπή. «Μετά από αυτό θα αποφασίσουμε για τον υποψήφιο που θα είναι ο πιο κατάλληλος για να πραγματοποιήσει αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε.