Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Σάββατο ανάμεσα σε διαδηλωτές και στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λιτζέ, μια πόλη όπου ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην περιοχή σημειώνονται αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια ανέγερσης νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ιδίως φυλακίων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και στρατιωτικοί.

Η κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται ένα χρόνο μετά την εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επικριθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το PKK, και από την άλλη πλευρά, από κουρδικά κόμματα και οργανώσεις που θεωρούν την διαδικασία υπερβολικά αργή.

Διαδηλώσεις νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα, σημειώθηκαν επίσης σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, ορισμένοι εκ των οποίων πετούσαν πυροτεχνήματα εναντίον στελεχών της.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, κάλεσε σε κινητοποιήσεις σήμερα Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του διαδηλωτή, του Ραμαζάν Μπαράν, 24 ετών, στη Λιτζέ.

Ένας διαδηλωτές και ένας στρατιώτης εισήχθησαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, που πέταξαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων.