Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα δειπνήσει απόψε με την πρόεδρο της Ευρπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί το οριστικό Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για χαοτικό φινάλε χωρίς συμφωνία στην πενταετή κρίση του Brexit, το δείπνο θεωρείται τελευταία ευκαιρία για να ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία, που έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η συμφωνία μπορεί να μην είναι δυνατή καθώς δεν θα συμβιβαστούμε αναφορικά με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

«Είναι σαφές πως θα απαιτηθεί κάποια πολιτική ώθηση για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες» ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας πως εάν υπάρξει η πρόοδος αυτή, τότε οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ θα μπορούν να επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Ο υπέρμαχος του Brexit Μάικλ Γκοουβ αρνήθηκε να πει πόσες πιθανότητες έχει ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί για να γίνει κάτι τέτοιο. Και τόνισε πως η συμφωνία θα είναι εφικτή μόνο εάν η ευρωπαϊκή πλευρά αποδεχθεί πως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος.

«Πιστεύω πως υπάρχει χώρος για συμβιβασμό» τόνισε μιλώντας στο BBC.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα ταράξει τις αγορές και θα προκαλέσει χάος στις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ ο κόσμος είναι ήδη αντιμέτωπος με το τεράστιο κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες πως θεωρεί πλέον πιο πιθανή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters.