Πριν από τέσσερις μήνες ο 10χρονος Χάσαν Μέρζαμ Μουχάμαντ υπέφερε από τόσο σοβαρό υποσιτισμό που δεν μπορούσε να περπατήσει ή να αντιδράσει και τον κουβάλησε ο πατέρας του σε μια κλινική της Υεμένης.

Τότε, η εικόνα του σε μια από τις φωτογραφίες της χρονιάς του Reuters συνέβαλε στο να στραφεί η προσοχή του κόσμου στην τύχη της χώρας του. Σήμερα, έπειτα από θεραπεία, παίζει με ένα αυτοκινητάκι, κάθεται σε ένα γαϊδουράκι και, καθώς είναι κωφάλαλος εκ γενετής, κάνει νοήματα με τα χέρια του και χαμογελάει για να επικοινωνήσει.

Ωστόσο το φάσμα του υποσιτισμού στοιχειώνει τον 10χρονο και άλλα 2 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη, καθώς ο πόλεμος, η οικονομική ύφεση και η πανδημία της COVID-19 σπρώχνουν την Υεμένη ολοένα και πιο κοντά στον δυνάμει, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ, χειρότερο λιμό εδώ και δεκαετίες.

A shocking photo of severely malnourished 10-year-year old Yemeni Hassan Merzam Muhammad called the world’s attention to…

Δημοσιεύτηκε από CGTN America στις Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

«Ο Χάσαν τρώει ό,τι κι εμείς: ρύζι, ψωμί. Δεν έχουμε αυτόν τον καιρό τροφές πλούσιες σε λιπαρά, δεν μπορούμε να βρούμε κρέας γι’αυτόν», δήλωσε ο θείος του, ο Τάγεμπ Μουχάμεντ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χάσαν έχασε κάποιο από το βάρος που είχε πάρει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του μετά την επιστροφή του στην καλύβα της οικογένειάς του. Η οικογένεια, η οποία έχει εκτοπιστεί πέντε φορές από τον πόλεμο, ζει τώρα στην αγροτική περιοχή Χάτζαχ, μια από τις πιο φτωχές της χώρας. Ο πατέρας του δεν έχει δουλειά για να μπορεί να παρέχει τα προς το ζην στα επτά παιδιά του.

Όταν το Reuters συνάντησε για πρώτη φορά τον Χάσαν τον Ιούλιο, αυτός ζύγιζε μόλις 9 κιλά. Μια τοπική κλινική που παλεύει να επιβιώσει τον έστειλε στην πρωτεύουσα Σαναά για θεραπεία, το κόστος της οποίας κάλυψε ανθρωπιστική οργάνωση. Τώρα ο 10χρονος ζυγίζει λίγο πάνω από 13 κιλά.

«Το σώμα του είναι και πάλι αδύναμο», πρόσθεσε ο θείος του και χρειάζεται κι άλλη θεραπεία.

Επισήμως δεν κηρύχθηκε ποτέ λιμός στην Υεμένη, τη χώρα στην οποία ο πόλεμος που διαρκεί περισσότερο από πέντε χρόνια έχει οδηγήσει το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ, μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του 2018 για επικείμενο λιμό είχαν ως αποτέλεσμα μια ενίσχυση της βοήθειας. Ωστόσο φέτος οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα περιορισμένα εμβάσματα, οι επιθέσεις ακρίδων, οι πλημμύρες και η σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας για το 2020 επέτειναν την πείνα.

Ο γιατρός Άλι Γιάχια Χάτζερ στην τοπική κλινική στην περιοχή που βρίσκεται ο Χάσαν δήλωσε ότι η οικογένεια του παιδιού χρειάζεται να της παραδίδονται στο σπίτι καλάθια με θρεπτικά τρόφιμα έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του 10χρονου και της οικογένειάς του.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία μάχεται από το 2015 το κίνημα των Χούτι που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχει διαιρέσει τη χώρα, με τους Χούτι να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Σαναά και τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα.